Interview met Arnold Brakel
Oud-voorzitter NGB en oud‐cursist SLCA
Waarom vond het NGB het van belang dat deze opleiding werd opgezet?
Als medeoprichter van de Stichting Beroepsopleiding Bedrijfsjuristen biedt het NGB al vele jaren succesvol de Beroepsopleiding voor Bedrijfsjuristen aan. Een opleiding voor de startende bedrijfsjurist, waarvan inmiddels al meer dan 1300 cursisten een certificaat hebben behaald. Als NGB bestuur wilden wij ook een praktische opleiding aanbieden aan de ervaren bedrijfsjurist. Een meerdaagse specialistische opleiding, gegeven door toonaangevende general counsel en trainers, gericht op leiderschap, strategie, boardroom dynamics, ethiek en management. In 2016 hebben we daarom een korte enquête gehouden om de behoefte aan zo’n opleiding te pijlen. De reacties waren positief. Daarop zijn wij samen met onze partners, Dialogue en CPO, aan de slag gegaan met het programma en in september 2017 is de eerste SLCA opleiding gestart. Inmiddels zijn er twee opleidingen afgerond. De belangstelling voor de opleiding is groot.
Waarom heb je de opleiding zelf gevolgd?
Als je als bestuur een nieuwe opleiding aan je leden aanbiedt, waar zo veel zorg en voorbereidingstijd aan besteed is, is het belangrijk ook zelf te ervaren hoe de opleiding is. Dat is natuurlijk best spannend. Pakt het allemaal uit zoals je je zelf had voorgesteld, is er een goede dynamiek en discussie? Hoe doen de docenten het? Ik kan niet anders zeggen dan dat ik heel tevreden ben met het resultaat. De cursusdagen heb ik met veel plezier gevolgd.
Wat verwachtte je van de opleiding? Komt dit overeen met de werkelijkheid?
Bij de ontwikkeling van de opleiding stond voorop dat deze praktisch zou zijn, gericht op de
ervaren bedrijfsjurist, met aansprekende docenten die veel ervaring meebrengen. Ik vind dat deze doelen bereikt zijn. Na de afronding van de eerste opleiding en de feedback van de deelnemers is een aantal verbeteringen doorgevoerd waardoor de opleiding nog beter aansluit bij de verwachtingen.
Vergde de opleiding veel voorbereiding?
Dat viel best mee. Voor iedere cursusdag werd het cursusmateriaal via een digitale leeromgeving beschikbaar gesteld. Natuurlijk is het belangrijk het materiaal voor de cursusdag te bestuderen, maar eigenlijk belangrijker is nog dat je de cursusdag zelf volledig beschikbaar bent en gecommitteerd bent er het maximale uit te halen.
Welke onderdelen vond je het meest leerzaam? Welke het minst?
Vanuit mijn eigen functie heb ik veel te maken met de veranderende rol van de bedrijfsjurist. De maatschappelijke ontwikkelingen gaan heel snel. Denk bijvoorbeeld aan de digitalisering en robotisering en de opkomst van legal tech. Deze ontwikkelingen brengen nieuwe uitdagingen en kansen voor bedrijfsjuristen. Dit onderdeel vond ik daarom bijzonder boeiend. Maar ook de onderwerpen boardroom dynamics en strategiebepaling brachten veel nieuwe inzichten. En tot slot blijven risico management en ethiek interessante onderwerpen.
Wat heb je zelf meegenomen/geleerd tijdens de opleiding en hoe pas je nu toe in je
dagelijkse praktijk?
Allereerst is het altijd weer nuttig je persoonlijke drijfveren helder te krijgen. Dit gebeurde via de toepassing van ‘My Motivation Insights’. Dat geeft richting gedurende de hele opleiding. Maar wat ik vooral nuttig en leerzaam vond waren de gesprekken met de general counsel docenten. Hoe positioneer je jezelf richting senior management, hoe krijg je hun aandacht voor belangrijke juridische kwesties en hoe zorg je dat de strategie van de juridische afdeling goed aansluit bij de bedrijfsstrategie? Voor mij zijn dit allemaal belangrijke topics.
Er wordt in de opleiding gewerkt met een buddy‐systeem. Heb je nog contact met jouw
buddy?
Het buddy‐systeem vond ik een heel leuk element van de cursus. Zo heb je een sparringpartner tijdens de cursusdagen en houd je ook contact tussen de cursusdagen door. Nu ontmoet ik ‘mijn’ buddy nog af en toe bij NGB events. Natuurlijk praten wij dan even bij.
Wat is de meerwaarde van de opleiding voor de senior bedrijfsjurist?
De opleiding vind ik bijzonder waardevol omdat dit je de kans geeft met ervaren general counsel en trainers te sparren over de diverse onderwerpen van de opleiding. Hoe vaak komt het nu voor dat je met gc’s van multinationals je ideeën en ervaringen kunt bespreken? Bovendien is de opleiding echt gericht op de praktijk van de ervaren bedrijfsjurist. Dat maakt ook dat de deelnemers veel raakvlakken met elkaar hebben en ook van elkaar heel veel kunnen opsteken. Tot slot zijn de vijf cursusdagen verspreid over vier maanden. Ik vind dat belangrijk omdat je hierdoor de tijd hebt je te verdiepen in elk onderdeel en er ook tijd voor reflectie is.
Waarom zou een senior bedrijfsjurist de opleiding moeten volgen?
Het is een unieke gelegenheid om van zowel ervaren docenten als medecursisten veel op te steken. De opleiding behandelt de typische onderwerpen waar ervaren bedrijfsjuristen mee te maken hebben. Met een inhoudelijk doortimmerd programma en in een heel open sfeer.